Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najbardziej popularny typ restauracji. Kochamy jedzenie włoskie bo jest smaczne, treściwe oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej jemy pasty. Mocniej wrażliwi konsumenci smakują rzadsze potrawy – canelloni, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na elementów: jak wiele składników naprawdę pochodzi z Włoch, czy w menu znajdują się również nie tak typowe włoskie potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz potrawy z różnych części Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski nastrój.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Wykwintne wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Posiłek w stylu włoskim koniecznie powinien zawierać również trunek. Kieliszek białego wina to dla Włocha standard. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Najbardziej znane wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi i marsala z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi mieć różnorodną kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która umie przyrządzić nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film