Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz stosowali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje kolosalnego trudu. informator o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film