Menu

Zdrowe desery zamrażane? Dlaczego nie?

21 lutego 2017 - inne
Zdrowe desery zamrażane? Dlaczego nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie tylko niskokaloryczny, jednakowoż również bardzo dobrze wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w parne dni.

Hibernowane kuleczki

Przepysznym, słodkim i odpowiednim też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z należytą porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z akcesoryjną porcją malin albo jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To świetna alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub też z mieszanki. Dodatkowym walorem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być na wskroś zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie wybitnie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu