Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino włoskie
Które wino pasuje do past?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara norma mówi, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być podawana albo z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.